Hampaan poiston jälkeen

Hampaan poisto on suukirurginen toimenpide. Sen jälkeen poistoalueelle jää poistokuoppa ja limakalvohaava.

Pure sideharsotaitosta 30-60 minuutin ajan. Tämä aiheuttaa verenvuodon tyrehtymisen ja verihyytymän syntymisen. Verihyytymä on “laastari”, jonka alla poistokuoppa paranee hyvin ja suhteellisen kivuttomasti.

Poistokuoppa tihkuttaa usein verta, joten veren maku suussa on normaalia. Jos poistokuoppa alkaa vuoaa runsaammin, taittele sideharsotaitoksista uusi tuppo ja pure sitä noin tunnin ajan. Verihyytymän poistumista on vältettävä kaikin keinoin, joten älä käy alueella kielellä äläkä hammasharjalla. Muilta alueilta hampaat voi pestä normaalisti.

Usein poiston jälkeen alueelle laitetaan tukiompeleet. Nämä pitävät verihyytymän paikallaan ja ohjaavat limakalvon paranemista. Ompeleet sulavat itsestään noin 2 viikon kuluessa.

Särky on voimakkaimmillaan puudutuksen lakattua, näin ollen ensimmäinen särkylääke kannattaa ottaa heti poiston jälkeen ennen puudutteen vaikutuksen lakkaamista. Ibuprofeeni (Burana, Ibumax ym.) toimii kivunlievitykseen parhaiten. Parasetamoli on toissijainen vaihtoehto tapauksissa, joissa ibuprofeeni ei käy. Älä käytä asetyylisalisyylihappoa (Aspirin) kivunlievitykseen hampaan poiston jälkeen. Särkylääkettä suositellaan syömään noin 2 vuorokautta kuuriluontoisesti ja sen jälkeen tarvittaessa. Tapauskohtaisesti määrätään antibiootteja.

Kaikkea kuumaa (esim. tulikuumaa kahvia, ruokaa) tulisi välttää poistopäivänä. Kylmähaudetta voi pitää alueella turvotuksen ehkäisemiseksi ensimmäisen 24 tunnin aikana.

Pakasteita käytettäessä tulee ne kääriä esim. pyyhkeeseen. Turvotus voi ilmaantua poiston jälkeen ja se voi olla voimakkaimmillaan kolmantena päivänä poistosta, tämä on normaalia ellei se etene nopeasti. Tämä voi aiheuttaa suun avaamisvaikeutta. Mietoa lämmönnousu poiston jälkeen on normaalia. Harvoin kasvojen alueelle voi poiston jälkeen tulla mustelma.

Tupakointi, alipaineen muodostaminen (esim. imemällä pilliä), fyysinen rasitus sekä saunominen on kielletty poistopäivänä.

Puhdistus

Poistoalueen puhdistukseen suositellaan 0,12% klooriheksidiinisuuvettä (ParoEx, Fludent CHX tai Corsodyl), jota saa ilman reseptiä apteekista. Purskuttelu aloitetaan poistoa seuraavana aamuna ja jatketaan aamuin-illoin 1-2 viikon ajan. Klooriheksidiini voi aiheuttaa mietoja tunto- ja makuhäiriöitä suussa, nämä ovat ohimeneviä haittavaikutuksia. Kaikkea purskuttelua tulee välttää poistopäivänä.

Kivunlievitys

Ibuprofeeni 600mg enintään 4 kertaa vuorokaudessa tai Parasetamoli 1000mg enintään kolmesti vuorokaudessa.

Milloin yhteys

Ota yhteyttä meihin tai julkiseen päivystykseen, jos

  • ilmaantuu voimakasta verenvuotoa jota et saa loppumaan
  • särky lisääntyy 3. vuorokauden jälkeen
  • turvotus lisääntyy nopeasti
  • ilmenee hengitys- tai nielemisvaikeuksia
  • ilmenee korkeaa kuumetta (yli 38 C)